Tuesday, November 3, 2009

Gratis boeken



A book is not only a friend, it makes friends for you. When you have possessed a book with mind and spirit, you are enriched. But when you pass it on you are enriched threefold. (Henry Miller)

Gratis boeken, wereldwijd af te halen op duizenden plekken in de openbare ruimte. Fantastisch idee toch? Het bestaat sinds 2001, en het heet BookCrossing.

Het werkt eenvoudig. Je registreert een boek op bookcrossing.com. Het boek krijgt een uniek nummer, dat je - eventueel met wat instructies - in het boek schrijft. Vervolgens laat je het boek los in het wild: in een kroeg, op straat, in een winkel - zolang het maar voor het grijpen ligt. De vinder kan online zien waar het boek vandaan komt, en jij als 'weglegger' kunt volgen welke reis je boek aflegt. Op de site kun je ook bekijken op welke plekken andere bookcrossers hun boeken hebben achtergelaten.

De bedenker van BookCrossing is de Amerikaanse ondernemer Ron Hornbaker. De organisatie noemt zichzelf de grootste gratis boekenclub ter wereld. Inmiddels heeft de site meer dan 800.000 leden, waarvan zo'n 17.000 in Nederland.

Ik heb vandaag m'n eerste boek weggelegd. In café-restaurant Stanislavski (Amsterdam) ligt sinds twee uur vanmiddag Bevrijding, deel 2 uit de Hunnen-trilogie van Jan Cremer, tussen de tijdschriften in de kast. En ik voel me nu al threefold enriched.

1 comment:

  1. Status update (donderdagmiddag): hij ligt er nog, wie maakt me los?

    ReplyDelete