Sunday, October 25, 2009

Wij van Rogier Cornelisse adviseren Rogier Cornelisse



Merken praten doorgaans over zichzelf in de derde persoon.

"Opel heeft nu wel een heel aantrekkelijk aanbod." (Zegt Opel.)

"Bij Pickwick zijn ze elke dag bezig met het maken van de lekkerste thee." (Zegt Pickwick.)

"Hi komt als eerste met de Bewaarbox." (Zegt Hi.)

Er zijn natuurlijk uitzonderingen (good old Ben), maar over het algemeen is het een uitstekende manier om zonder arrogant te doen iets bijzonders over jezelf te vertellen.

Met de opkomst van het fenomeen personal branding, waait dit vertelperspectief over naar personen. Personen zijn tegenwoordig ook merken, die voortdurend op allerlei manieren reclame voor zichzelf maken. Zowel offline als online. Op internet zijn er natuurlijk de profielsites waar je jezelf - de naam zegt het al - kunt profileren. Bijvoorbeeld door te vertellen wat je allemaal voor interessante dingen aan het doen bent.

En dat doen we met z'n allen steeds vaker in de derde persoon. Op Facebook en Linkedin word je zelfs bijna aangemoedigd door de manier waarop de message interface is vormgegeven. Vrienden zien je naam, en daarachter een zin. Wordt het al snel makkelijk om je eigen naam als onderwerp van die zin te nemen en vervolgens iets te vertellen in de derde persoon enkelvoud.

"Rogier Cornelisse gaat nu even boodschappen doen." (Schrijft Rogier Cornelisse zélf.)

Waardoor het lijkt alsof iemand anders - een denkbeeldige almachtige verteller - het meedeelt. Zo krijgt het vanzelf meer betekenis. Alsof je biograaf je leven beschrijft. Dan móet het wel belangwekkend zijn. Zo simpel kan branding zijn.

Het wachten is nu op de eerste personal pay off's. Ikzelf ga denk ik voor "Wij van Rogier Cornelisse adviseren Rogier Cornelisse".

3 comments:

  1. Rogier Cornelisse, er is geen betere.

    ReplyDelete
  2. Ja Rogier, ik vind ook dat iedereen "ik" zou moeten heten op Facebook. Daar wordt 't een stuk overzichtelijker van!

    ReplyDelete
  3. mr pen is a little bored with the third person

    ReplyDelete